Conferința este axată pe prezentarea unui scurt istoric al evoluției chimiei în România, prin realizările cu vizibilitate internațională a marilor chimiști români. Știați, spre exemplu, că Dimitrie Cantemir poate fi considerat primul chimist roman? Sau faptul că unul dintre pionierii chimiei organice și nomenclaturii acesteia este Constantin Istrati? Că procedeul Edeleanu de rafinare selectivă a petrolului se aplică în 80 de instalații în diferite țări ale lumii?
1000-1030:Acad. Bogdan C. Simionescu, Figuri de Chimisti Romani
Pentru elevi din clasele VII – XII.
În cadrul acestei expuneri elevii vor avea ocazia să intre în contact cu una dintre cele mai importante activităţi de cercetare pe care Academia Române le desfăşoară începând cu anii ’60 ai secolului trecut: aceea de a culege de pe teren şi de a prezenta sub formă de atlase lingvistice graiurile care se vorbesc la nivelul întregii ţări. În cele 25-30 de minute ale prezentării elevii vor putea afla detalii despre anchetele de teren (chestionar cu întrebări, caiete de anchetă), despre activitatea de elaborare a atlaselor lingvistice etc., precum şi să vadă, în format Power Point şi în format clasic, pe suport de hărtie, câteva hărţi reprezentative pentru graiurile vorbite în zona Moldovei, din Galaţi până în Suceava. De asemenea, vor putea urmări şi mici secvenţe video filmate recent (anii 2012-2013) cu graiurile din zona Bucovinei, inclusiv mostre cu graiul minorităţii huţule din nordul Bucovinei (http://www.philippide.ro/alab_new/harta.php).
11-1130; 12-1230: Dr. Florin-Teodor Olariu, Cum se (mai) vorbeşte pe la sate – geografia graiurilor din Moldova
Se adresează elevilor de liceu.
Cercetarea arheologica preistorica are la bază doar ramasitele culturii materiale a oamenilor care au trăit în vechime. Pe parcursul acestei conferinte se va ilustra modul în care se pot reconstitui aspecte ale spiritualitatii preistorice in absenta surselor scrise.
1300-1330: Dr. George Bodi, Enigme sub pasii nostri. Viata spirituală a populatiilor preistorice
Se adresează elevilor de liceu.
Nu stim care au fost cele mai vechi scoli din Iasi, dar putem încerca să intelegem viata scolarilor din timpul lui Gh. Asachi, Ion Creangă sau Mihail Kogălniceanu. Ce a însemnat, de fapt, scoala de-a lungul secolelor XIX si XX în Tările Române? Cat de diferita a fost, sau nu, de ceea ce se intampla astazi?
1400-1430:Dr. Cătălina Mihalache: Scoala de alta data
La conferință pot participa toți cei interesați de subiect.