Dacă vreţi să aflaţi care sunt începuturile, fundamentele și rezultatele rolurilor sociale diferite jucate de bărbați și femei în istorie, vă invităm să participaţi la manifestarea Zeiţe şi Principese, susţinută de George Bodi şi Cătălina Mihalache, cu ocazia evenimentului Academia Altfel 2015.
Zeițele
Prima parte a expunerii se va concentra asupra preistoriei. Vor fi prezentate datele arheologice existente, pornind de la primele reprezentări cunoscute ale imaginii femeii, aparținând Paleoliticului Superior și până la începutul Epocii Bronzului, acoperind o perioadă de timp cuprinsă între 50.000 și 3.000 de ani înaintea erei noastre. În absența izvoarelor scrise, vom utiliza căi alternative pentru înțelegerea semnificațiilor reprezentărilor feminine ca imagini ale zeității, dar și a rolului jucat de către femeie în viața socială a comunităților umane preistorice. (George Bodi)
Principesele
În cea de a doua parte a prezentării ne referim la trei generaţii de principese ale dinastiei care a condus România între anii 1866-1947: Elisabeta, soţia regelui Carol I (1843-1916); Maria, soţia regelui Ferdinand I (1875-1938) şi Ileana, fiica cea mai mică a Mariei (1909-1991). Fiecare dintre ele a reprezentat o epocă anume, înfruntând situaţii dificile: război, crize politice şi sociale, drame personale cu urmări adânci. Ele au personificat o nouă „profesie”, bazată pe un titlu vechi dar cu implicaţii moderne: prinţesă a Casei Regale Române, cu obligaţii tot mai precise, în variate domenii ale vieţii sociale. (Cătălina Mihalache)
Activitatea se adresează elevilor de liceu, în grupuri de câte maxim 30.
Partener: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei